5 МСТУ 16.11.20 Урок № 28 Технології МСТУ

 

Урок № 28        16.11.20        5 МСТУ        Технології МСТУ

Тема уроку. Будівельні норми і правила.

 

І. Вихідні дані для проектування.

 

До вихідними даними відносяться:

·                                 архітектурно-планувальне завдання (АПЗ);

·                                 технічні умови щодо інженерного забезпечення об'єкта (ТУ);

·                                 завдання на проектування;

·                                 інші вихідні дані (перелік цих даних приведений у ДБН А.2.2-3-2004);

·                                 дозвіл на проектування, будівництво.

1. Архітектурно-планувальне завдання (АПЗ);

АПЗ надаються замовникові в порядку, встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 20.12.99 № 2328 «Про Порядок надання архітектурно-планувального завдання та технічних умов щодо забезпечення об'єкта архітектури і визначення розміру плати за їх видачу».

Завдання на проектування (ЗП) об'єкта є офіційним документом інвестора, який надається генпроектувальнику і містить основні реквізити і техніко-економічні показники об'єкта будівництва, вимоги щодо його планувальних, архітектурних, інженерних і технологічних рішень та властивостей, основних параметрів, вартості, організації та термінів його будівництва, а також особливі вимоги щодо його експлуатації, які повинні входити до складу проектно-кошторисною документації.

ЗП розробляється інвестором разом з проектувальником за встановленою формою. Інвестор у встановленому порядку визначає генпроектувальника і повинен укласти з ним договір на виконання проектно-вишукувальних робіт.

Архітектурно-планувальне завдання (АПЗ) є документом, який визначає комплекс містобудівних вимог та умов проектування об'єкта.

В АПЗ визначається перелік необхідних технічних умов (ТУ), інших вихідних даних на проектування та будівництво об'єкту, що підлягають отриманню замовником, встановлюється стадійність проектування.

Термін дії АПЗ визначається не менше двох років і вважається пролонгованим на термін до завершення будівництва, якщо воно розпочато протягом цих двох років і здійснюється у нормативний термін.
Для отримання АПЗ інвестор має надати до
відділу архітектури:

·                                 дозвіл на проектування і будівництво об'єкта;

·                                 графічні матеріали:

·                                 завдання на проектування.

Копія з чергового кадастрового плану (витяг з бази даних державного земельного кадастру), до якого додаються найменування землекористувачів (землевласників) у межах території проектування і ділянок, що межують з нею, з реквізитами документів земельних відносин; топографо-геодезична зйомка М 1: 2000, на якій відбивається ситуаційна схема розміщення ділянки (території) з нанесеними червоними лініями, магістральними мережами, межами історико-культурних заповідників, зонами охорони пам'яток культурної спадщини, природоохоронними зонами, межами земельної ділянки (території), передбаченого для проектування, найменуванням інвестора і замовника (забудовника), адресою ділянки (території), пропозиціями щодо розподілу території; ситуаційний план (схема місця розташування об'єкта);

АПЗ видається замовнику в місячний термін після подання матеріалів.

2. Технічні умови

Технічні умови (ТУ) - це комплекс умов та вимог щодо інженерного забезпечення об'єкта з визначенням джерел енергоносіїв, приймальних систем водовідведення, спеціальних умов експлуатації, місць приєднання до відповідних зовнішніх інженерних мереж, розрахункових інженерних навантажень, умов здійснення будівництва.

На підставі завдання на проектування генпроектувальник виконує розрахунки потреб в навантаженнях на зовнішні міські інженерні комунікації і системи для забезпечення функціонування об'єкта будівництва
 
На базі розрахункових інженерних нормативів генпроектувальник розробляє опитувальні листи і передає їх інвестору.
 
Інвестор разом з відповідними проектувальниками замовляє у міських службах та інших відповідних організаціях ТУ щодо інженерного забезпечення об'єкта.

 

3. Розробка проектної документації.

Коли вихідні дані отримані саме час почати розробку проектної документації, попередньо провівши інженерні вишукування, тому що розробка проектної документації на будівництво об'єктів без проведення інженерних вишукувань не допускається.
 
Необхідність проведення та основні види інженерних вишукувань для будівництва відповідно до вимог законодавства та державних норм визначаються генпроектувальником (замовником) та відображаються у завданні на проектування або в технічному завданні, яке затверджується замовником.

Інженерні вишукування виконуються підприємствами, організаціями та установами, які мають відповідну ліцензію, на замовлення генпроектувальника (інвестора).

Проектна документація на будівництво об'єкта розробляється згідно з вихідними даними на проектування з дотриманням державних стандартів, норм і правил, правил забудови певного міста в установленому порядку.

До початку виконання проектних робіт відповідно до дозволу на проектування і будівництво та АПЗ визначається назва об'єкта.

 

4. Проектно-кошторисна документація.

Проектно-кошторисна документація в залежності від категорії складності об'єкта складається з відповідних стадій:

·                                 ескізний проект (ЕП);

·                                 ескізний проект забудови (ЕПЗ);

·                                 техніко-економічний розрахунок (ТЕР);

·                                 техніко-економічне обгрунтування (ТЕО);

·                                 проект (П);

·                                 проект забудови (ПЗ);

·                                 робоча документація (РД);

·                                 робочий проект (РП).

Усі стадії проектування не можуть бути використані для будівництва без виконання стадії робочої документації або робочого проекту.

Після того, як проектна документація готова, настає черга її узгодження. 

Узгоджена проектна документація підлягає комплексної державної експертизи проектів будівництва.

Домашнє завдання.     Прочитати матеріал та створити опорний конспект

Викладач                     Максимова Т. В.

 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

7 МСТУ 27.11.23 матеріалознавство № 6, 7

7 МСТУ 27.11.23 Електротехніка № 6

7 МСТУ технології МСТУ № 9 14.10.22