92 ел. 17.11.20 Урок № 21 Спецтехнологія

 

Урок № 21       17.11.20       92 ел.   Спецтехнологія

Тема уроку. Огляд повітряних ліній.

 

    Під час експлуатації повітряних ліній в них виникають різні неполадки та пошкодження. Пошкодження повітряних ліній можуть виникати, наприклад, при проходженні повз них великогабаритного транспортного вантажу, від кидання на них струмопровідних матеріалів. Нормальній роботі повітряної лінії можуть загрожувати також спорудження поблизу них різних будов, земляні роботи, дерева висотою понад 4 м, з гілками, що торкаються проводів повітряної лінії.

   Крім цього в повітряних лініях з часом відбуваються різного роду зміни:

-          дерев`яні опори викривляються і приймають похиле положення;

-          в залізобетонних опорах з`являються тріщини;

-          в проводах і тросах обриваються окремі проводи;

-          в ізоляторах з`являються тріщини.

 Ці дефекти можуть бути викликані сильними вітрами, просіданням грунту поблизу опор та іншими причинами.

   Щоб раніше виявити неполадки, які можуть загрожувати нормальній експлуатації повітряної лінії, а також попередити розвиток неполадок, що виникли, повітряні лінії піддаються систематичним оглядам.

  Такі огляди здійснює під час періодичних обходів трас повітряних ліній обслуговуючий персонал. Терміни оглядів повітряних ліній залежать від місцевих умов, імовірності їх пошкодження, ступеня забруднення, вологості повітря. Їх встановлює головний енергетик підприємства, враховуючи при цьому сукупність наявних факторів. Проміжки між оглядами не повинні перевищувати чотири місяці для ліній напругою понад 1000 В і два місяці для ліній напругою до 1000 В. Огляди повітряних ліній відбуваються вдень, коли легше виявити наявні неполадки та пошкодження.

  Під час огляду трас повітряних ліній слід звернути увагу на те, щоб:

-          на трасі підтримувалася чистота і на ній не було сторонніх предметів;

-          проводи і троси не мають мати обірваних дротів, що знижує механічну міцність лінії; 

-          опори – послаблених гайок і заклепок;

-          ненадійних зварювальних швів;

-          недопустимих відхилень від нормального положення;

-          грунт поблизу опор не повинен мати просідань;

-          на проводах і тросах не має бути накиданих матеріалів;

-          на ізоляторах – тріщин, сколів або проплавлень;

-           бандажі не повинні бути послаблені.

 

   Виявлені під час огляду пошкодження і неполадки повітряної лінії обхідник заносить до листка дефектів. Дефекти, що потребують термінового усунення, заносять і до журналу дефектів.

  Крім таких періодичних оглядів повітряна лінія не менше одного разу на рік оглядається інженерно-технічним персоналом.

     Під час перевірок визначають:

-          технічний стан повітряної лінії;

-           необхідність та терміни її ремонту;

-           обсяг ремонтних робіт.

  Повітряні лінії оглядають і позачергово, якщо в цьому є потреба. Необхідність позачергових оглядів виникає під час ожеледі, туману, бурь, ураганів, а також в інших випадках, при яких може порушитися нормальна робота повітряної лінії. Позачергові огляди відбуваються у нічний час, коли добре проявляються розряди, що супроводжують перекриття ізоляторів.

  Огляди, які проводяться на землі, не дають змоги виявити неполадки у верхній частині повітряної лінії. Тому такі огляди доповнюються перевірками повітряної лінії за допомогою верхових оглядів. Верхові огляди здійснюють без вимикання лінії не менше одного разу на три роки. Якщо в процесі експлуатації наявні повторні автоматичні вимикання лінії, то проводять їх позачерговий верховий огляд. Під час нього ретельно оглядають проводи, ізолятори та інші частини опори. Одночасно визначають придатність опори до подальшої експлуатації без ремонту.

  Не менше одного разу на шість місяців проводять вибіркове витягування проводів із затискачів. Мета таких перевірок – виявлення пошкоджень, які без виймання проводів із затискачів залишаються непоміченими.

  Для оберігання повітряної лінії вздовж траси призначають охоронні зони, в межах яких забороняється без узгодження з головним енергетиком підприємства проводити будь-які роботи або споруджувати будинки, автостоянки тощо. Межі охоронної зони залежать від напруги повітряної лінії і визначаються паралельними лініями, що стоять від крайніх проводів лінії на наступній відстані:

-          при напрузі 20 кВ включно – 10 м;

-          для 110 кВ – 20 м.

 

Домашнє завдання.  Вивчити матеріал та створити опорний конспект.

 

Викладач        Максимова Т. В.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

7 МСТУ 27.11.23 матеріалознавство № 6, 7

7 МСТУ 27.11.23 Електротехніка № 6

7 МСТУ технології МСТУ № 9 14.10.22