92 ел. 17.11.20 Урок № 8 Матеріалознавство

 

Урок № 8      17.11.20    92 ел.    Електроматеріалознавство

Тема уроку. Плівкові електроізоляційні матеріали.

 

Ці матеріали являють собою тонкі плівки, виготовлені різними способами в залежності від вихідного полімеру. Для підвищення механічної міцності плівки застосовують той чи інший прийом орієнтації молекул полімеру, в наслідок чого вони витягуються в певному напрямку і закріплюються в такому стані.

Завдяки високим електричним властивостям, малій товщині, достатньої механічної міцності і в багатьох випадках високої вологостійкості ці плівки є дуже цінний і прогресивний діелектричний матеріал для виробництва конденсаторів, кабельних виробів і тощо.

Властивості плівок обумовлені властивостями вихідних полімерів, тому плівки можна розділити на два великі класи: неполярні і полярні.

1. Неполярні плівки. До найважливіших неполярних плівкам відносять: полістирольну, плівку з сополімерів стиролу, політетрафторетіленовую, поліетиленову, поліпропіленову.

* полістирольну плівку (ПС) отримують методом витискування розм'якшеного (при 140-160 ° С) полістиролу з одночасним розтягуванням в поздовжньому і поперечному напрямках. Промисловість випускає полістирольні плівки двох марок: ППСА - для конденсаторів і ППСБ - для кабелів і загальнопромислового застосування.

Недоліком цієї плівки є порівняно невисока температура розм'якшення і низька механічна міцність при надриві.

* Політетрафторетіленовая плівка (ПТФЕ) є найбільш нагревостойка з неполярних синтетичних плівок. Вона має товщину 20-150 мкм і використовується в якості ізоляції в проводах, кабелях, мікромашин. Широке застосування ПТФЕ обмежує її висока вартість.

* Поліетиленова плівка (ПЕ) є найбільш дешевою, вона схильна до впливу нафтового масла і при досить високій температурі розчиняється в ньому. Ця обставина обмежує застосування плівки в конденсаторах, кабелях і монтажних проводах.

* Поліпропіленова плівка (ПП) за властивостями багато в чому схожа з поліетиленовою, що пояснюється схожістю вихідних полімерів. Поліпропіленову плівку використовують в високовольтних конденсаторах в якості комбінованої паперово-плівкової ізоляції.

2. Полярні плівки. З полярних синтетичних електроізоляційних плівок найбільш відомі поліетилентерефталатна плівка, плівки з ефірів целюлози, полікарбонатна, поліамідна, полівінілхлоридна. Їх використовують в конденсаторному і кабельному виробництві, а також для ізоляції обмоток низьковольтних електричних приладів.

Домашнє завдання.   Вивчити матеріал та створити опорний конспект.

Викладач                    Максимова Т. В.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

7 МСТУ 27.11.23 матеріалознавство № 6, 7

7 МСТУ 27.11.23 Електротехніка № 6

7 МСТУ технології МСТУ № 9 14.10.22