92 ел. 27.01.21 електроматеріалознавство № 17

 

Урок № 17.    27. 01 2021    92 ел.

Тема програми.  Магнітні матеріали.

Тема уроку. Магнітотверді сплави.

 

1. Основні властивості магнітних матеріалів.

 

Магні́тні матеріа́ли — речовини, що істотно змінюють значення магнітного поля, у якому вони знаходяться, і застосування яких у техніці обумовлене їхніми магнітними властивостями.

Серед поширених елементів високими феромагнітним властивостями характеризуються залізокобальт і нікель,серед рідкісноземельних  диспрозійтербійгадолінійгольмій. Магнітні матеріали переважно є сплавами (феромагнетики), хоча існують й кераміки (ферити), які не проводять електричний струм. До складу майже всіх магнітних сплавів входять залізокобальт і нікель. Існують також сплави з немагнітних елементів, які мають невеликі феромагнітні властивості, — так звані сплави Гейслера.

Ще в старовину був відомий природний намагнічений мінерал магнетит, з якого в Китаї виготовляли стрілки магнітного компаса вже більше 2 тисяч років тому. Магнетит — слабкий магнетик; значно сильнішим магнетиком виявилося залізо.

Практичне застосування заліза як магнітного матеріалу почалося у 19-му столітті після відкриття Г. К. ЕрстедомМ. ФарадєємГ. А. Лоренцом законів електромагнетизму й винайдення машин постійного струму, трансформатора і генераторів змінного струму та трифазного струму. З 1900 в електротехніці почали застосовувати кремнисті сталі, дещо пізніше — Fe-Ni сплави, що легко намагнічуються в слабких полях і набули поширення у техніці зв'язку. Значно прискорив процес розробки нових магнітних матеріалів розвиток теорії феромагнетизму. В середині 20 століття з'явилися оксидні магнітні матеріали — ферити, що слабко проводять електричний струм, їх стали використовувати в техніці високих і надвисоких частот.

Характеристики магнітних матеріалів

 

  1. Крива намагнічування. Процес намагнічування феромагнітного матеріалу під впливом зовнішнього магнітного поля
  2. Петля гістерезисуце крива зміни індукції магнітного поля.
  3. Магнітна проникність (відносна магнітна проникність) це величина яка визначає здатність матеріалу до намагнічування.
  4. Втрата енергії при перемагнічуванні – це невідновні втрати електричної енергії, яка виділяється у вигляді теплоти.

2. Класифікація магнітних матеріалів.

Магнітні матеріали широко використовують у сучасній промисловості. Більшу їх частину за величиною коерцитивної сили поділяють на дві великі групи:

·         магнітно-тверді (понад 1кА/м)

·         магнітно-м'які і входять вони до переважно групи прецизійних сплавів (високолеговані сплави з точним хімічним складом).

Хоча до магнітно-м'яких і магнітно-твердих матеріалів належить переважна більшість магнітних матеріалів, в окремі групи інколи виділяють:

·                    термомагнітні сплави — феромагнітні сплави, що мають різко виражену температурну залежність намагніченості в заданому магнітному полі, використовуються у різноманітних реле;

·                    магнітострикційні матеріали — магнітно-м'які матеріали, в яких досить великий ефект магнетострикції;

·                    магнітодіелектрики — магнітні матеріали, що є зв'язаною в єдиний конгломерат сумішшю феромагнітного порошку і зв'язки-діелектрика (наприклад, бакелітуполістиролугуми) та ін.

Відомі магнітні рідини, у яких завдяки поверхневому натягненню перебувають у зваженому стані дрібні порошки (нанопорошки) магнітно-твердих матеріалів і поводяться як суцільне середовище з несучою рідиною (розчинником). Проте такі рідини є складними і дорогими у виробництві та зберігають свої магнітні властивості значно менше, ніж справжні магнітні матеріали. Водночас, використовуючи магнітні рідини, можна вдосконалити низку приладів і пристроїв.

 

3. Магнітотверді сплави.

 

Магнітно-твердим матеріалам властиві мала магнітна проникність та великі гістерезисні втрати.

Магнітно-твердими є магнітна сталь, сплави на основі систем Fe-Co-Mo-W, Fe-Ni-Al-Co, Fe-Ni-Al, сплав Pt-Co, барієві, стронцієві і кобальтові ферити, сплави кобальту з рідкісноземельними елементами і магнітно-тверді магнітодіелектрики. Вони відзначаються значними коерцитивною силою (5·103…7·105 А/м), залишковою магнітною індукцією (0,2…1,2 Тл) і магнітною енергією (103…105 Тл·А/м).

Металеві магнітотверді матеріали можна поділити на три основні групи:

·         мартенситні високовуглецеві сталі;

·         сплави на основі заліза- алюмінію-нікелю;

·         металокерамічні матеріали.

3.1. Мартенситні сталіМартенситна структура у високовуглецевих сталях отримується за допомогою їх гартування – нагрівання до температури, при якій сталь становить собою розчин вуглецю у залізі (аустеніт), і наступного різкого охолодження у воді або маслі. При мартенситній структурі кристали заліза різко змінюються – витягуються у довжину, а частина розчину вуглецю, яка залишилася, спричинить внутрішнє напруження. Все це забезпечує магнітну твердість постійним магнітам, виготовленим із мартенситних сталей.

В якості мартенситних сталей застосовують хромисті, вольфрамові і кобальтові сталі. В хромисті сталі в якості легуючого компонента вводять хром (1,3…3,6%), у вольфрамові – вольфрам (5,5…6,5%) і хром (0,3…0,5%), в кобальтові сталі – кобальт (5…17%), молібден (1,2…1,7%) і хром(6…10%). Всі ці сталі також містять 0,9…1,1% вуглецю, решта – залізо.

Кращими матеріалами є кобальтові сталі, але вони значно дорожчі хромистих і вольфрамових. Всі сталі знаходять обмежене використання в зв'язку із невисоким рівнем їх магнітних характеристик.

3.2. Залізо-нікель-алюмінієві сплави. Сплави цього складу, леговані кобальтом, титаном або ніобієм після особливої термічної обробки мають високий рівень магнітних характеристик: В= 0,9…1,38 Тл; Нс = (42…97)·103 А/м.

Альні – сплав алюмінію нікелю та заліза. Ці сплави мають в 4,5 рази більшу магнітну енергію (до 26 кДж/м3) ніж загартовані на мартенсит сталі.

Альнісі – сплав алюмінію нікелю із доданням кремнію.

Альніко, магніко – сплав алюмінію нікелю із доданням кобальту (магніко – більш значна частка кобальту). Такі сплави мають магнітну енергію в 15 разів більшу ніш у загартованих на мартенсит сталей.

Ці сплави позначаються марками: ЮНД12 (альні); ЮНДК15, ЮНДК24, ЮНДК24Б (альніко); ЮНДК35Т5 (магніко) та ін.

Літерами вказують компоненти, які входять до складу сплавів на основі заліза.

Ю – алюміній, Н – нікель, Д – мідь, К – кобальт, Т – титан, Б – ніобій.

Постійні магніти із цих не ковких сплавів можна отримувати тільки методом лиття з пода-

льшою обробкою їх шліфуванням.

Високий рівень характеристик магнітної твердості магнітів із цих сплавів досягається спеціальною термообробкою. Спочатку нагрівають магніти до температури 900…1200°С з подальшим охолодженням на повітрі або в воді. При цьому всі складові частини сплаву (алюміній, нікель та ін.) будуть розчинені в залізі, утворюючи пересичений розчин. Через деякий час розчинені в залізі компоненти сплаву починають випадати у вигляді дрібнодисперсних частинок. Останні спричинюють внутрішні напруження в кристалах заліза, що забезпечує матеріалу високий рівень магнітної твердості.

Щоб прискорити цей процес проводять відпускання загартованого магніту, тобто його нагрівають до температури 500…600°С, при якій починають випадати розчинені в залізі компоненти. При цьому витримують критичну швидкість охолодження: 15…20°С в секунду. Описаний процес теплової обробки магнітів з цих сплавів називається дисперсійним твердінням і складається з двох етапів – гартування і відпускання.

Рівень магнітних характеристик у сплавів з вмістом кобальту від 15% і вище можна підвищити з допомогою термомагнітної обробки відлитих магнітів. Для цього магніт нагрівають до 1300°С і охолоджують в сильному магнітному полі зі швидкістю 10..15°С в секунду. Внаслідок орієнтації магнітних доменів у напрямку дії зовнішнього магнітного поля, охолоджені магніти набувають магнітну текстуру. Внаслідок цього їх магнітна енергія зростає в середньому на 60…80% за рахунок різкого збільшення залишкової магнітної індукції. Після гартування магнітів у зовнішньому магнітному полі їх піддають відпусканню, тобто повторному нагріванню до 600°С і охолодженню з оптимальною швидкістю (15…20°С/с).

Магніти з цих сплавів більш стійкі до старіння, ніж мартенситні сталі.

Недоліком цих сплавів є те, що вони не піддаються звичайним методам механічної обробки внаслідок великої твердості і крихкості. Магніти з цих сплавів можна обробляти тільки шліфуванням.

Домашнє завдання. Вивчити матеріал та створити опорний конспект.

Викладач                 Максимова Т. В.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

7 МСТУ 27.11.23 матеріалознавство № 6, 7

7 МСТУ 27.11.23 Електротехніка № 6

7 МСТУ технології МСТУ № 9 14.10.22