94 електриків Спецтехнологія № 26 31.03.22

94 електриків   Спецтехнологія    31.03.22

Урок № 26

Тема уроку. З`єднання жил проводів механічним способом.

 

З'єднання, розгалуження і приєднання алюмінієвих і мідних жил проводів і кабелів виконують також механічним способом за допомогою затискачів.

Таке з'єднання використовують для приєднання алюмінієвих і мідних жил до виводів електроустаткування, а також окінцювання цих жил перерізом 2,5—120 мм2 способом закручування в кільце для приєднання до гвинтових затискачів, а також для з’єднання алюмінію з міддю.

У за­тискачах з рознімним пластмасовим корпусом виконують розгалуження від магістральної мережі без її розрізання.

Перед з’єднанням з проводів знімають ізоляцію на довжину 0,5-1 см за допомогою ножа або спеціальних кліщів для зняття ізоляції.

Під час приєднання одножильних проводів до гвинтових затискачів слід дотримуватися таких правил:

* гвинтові затискачі повинні мати обмежувальну шайбу-зірочку, яка б запобігала витисканню жили і антикорозійне покриття;

* для зачищення жил користуються кварце-вазеліновою пас­тою, технічним нейтральним вазеліном або скляною шкіркою чи наждачним папером.

Окінцювання проводів для приєднання до затискачів електроприймачів при перерізі одножильних проводів до 10 мм2, а багатожильних до 2,5 мм2  здійснюється простим зачи­щенням кінця жили під пестик на довжину, яка залежить від перерізу провода та величини кільця. Кінець жили вводять під затискач або попередньо згинають у ви­гляді кільця за годиннико­вою стрілкою. Кінець багатожильного про­воду перед цим обов'язково скручують і пропаюють. В окремих випадках в середи­ну кільця встановлюють пістон. Жили перерізом понад 10 мм2 окінцьовують напресованими наконечниками.

Затиски WAGO. Використовуються для монолітних алюмінієвих та мідних проводів перерізами 0,5-4 мм2. Багатодротяні проводи даних перерізів можна з’єднувати в роз’ємних затисках. Для з’єднання зачищається ізоляція на довжину 0,5-1 см і проводи просто вставляються в затиск WAGO. Лише для затисків, необхідно спочатку підняти затискач, а після вставлення проводу опустити його і затиснути провід.

Порівняно з іншими способами з’єднання затиски WAGO роблять процес розключення розподільних коробок менш трудомістким та швидшим зі збереженням тих самих показників якості і надійності.

Виконання з’єднань жил проводів і кабелів виконується їх ізоляція за допомогою ізоляційної стрічки, ізоляційних ковпачків та ін. Затиски WAGO, клемні переходи не потребують ізолювання, оскільки їх корпус передбачає ізоляцію. В деяких випадках болтові з’єднання відповідно до їх розміщення та конструкції також не потребують ізолювання.

 

Домашнє завдання.  Вивчити матеріал та створити конспект.

Викладач                   Максимова Т. В.

 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

7 МСТУ 27.11.23 матеріалознавство № 6, 7

7 МСТУ 27.11.23 Електротехніка № 6

7 МСТУ технології МСТУ № 9 14.10.22