93 електриків Електроматеріалознавство № 9 29.04.22

 

93 електриків      Електроматеріалознавство      29.04.22

Урок № 9. 

Тема уроку. Кремній.

Кремній – основний матеріал сучасного напівпровідникового виробництва. Він широко використовується для виготовлення напівпровідникових приладів і для виготовлення інтегральних мікросхем є  єдиним напівпровідниковим матеріалом.

Кремній однин із самих розповсюджених елементів в земній корі, де його вмісткість становить 29,5 % .

Найбільш розповсюдженим сполученням цього елементу виявляється двоокис кремнію SiO2.  Кремній в вільному стані в природі не зустрічається.

Кремній Si – елемент 4-ї групи періодичної системи елементів Менделєєва. На зовнішній валентній оболонці атома кремнію 4 електрони. Концентрація властних носіїв заряду – 3*1016 , граничний опір 2,3*103 Ом*м, якаі різно зменшується при збільшенні концентрації домішок.

При низьких температурах і високому тиску кремній переходить в над провідникових стан, таким чином густина кремнію зменшується практично до нуля.

Зовнішнє кремній являє собою темно-сірий матеріал з металевим блиском, твердий і крихкий.

Густина – 2320 кг/м3 , температура плавлення 1414 0С.

Застосування кремнію

Кремній є базовим матеріалом при виготовленні пленарних транзисторів і інтегральних мікросхем.

Із кремнію виготовляють широкий асортимент дискретних напівпровідникових приладів - вимірювачів, імпульсних діодів, ; потужних і малопотужних біполярних транзисторів, польові транзистори. Робочі частоти планарних транзисторів досягають до 10 ГГн. Із кремнію виготовляється більшість транзисторів.

Широке застосування одержали кремнієві фоточутливі прилади. Кремнієві фотоелементи слугуютьь для перетворення сонячної енергії в електричну, використовуються як сонячні батареї. Вони використовуються в системі енергопостачання космічних апаратів.

Домашнє завдання. Вивчити матеріал та створити конспект.

Викладач                 Максимова Т. В.

 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

7 МСТУ 27.11.23 матеріалознавство № 6, 7

7 МСТУ 27.11.23 Електротехніка № 6

7 МСТУ технології МСТУ № 9 14.10.22