94 електриків Спецтехнологія № 40 29.04.22

 

94 електриків  Спецтехнологія  29.04.22

Урок № 40

Тема програми. Загальні відомості про електричні установки.

Тема уроку: «Повітряні лінії електропередач»

 

  1. Визначення, що таке повітряні лінії.

Повітряною лінією називається пристрій для передачі та розподілу електричної енергії по проводах, розміщених на відкритому повітрі й прикріплених за допомогою ізоляторів і арматури до опор або в окремих випадках до кронштейнів і стояків на інженерних спорудах.

  1. Траса повітряної лінії.

Траса повітряної лінії – це смуга поверхні землі по якій проходить повітряна лінія.

  1. Стріла провисання ПЛ.

Натягнутий між опорами провід під дією ваги провисає, тому під час монтажу повітряної лінії необхідно враховувати стрілу провисання проводу.

Стріла провисання це відстань між умовною горизонтальною лінією, проведеною через точки кріплення, та найнижчою точкою проводу.

  1. Класифікація ПЛ.
  • за напругою - низьковольтні (напругою до 1000 В) і високовольтні (понад 1000 В).
  • за класами

За номінальною напругою і категорією приєднаних до неї споживачів повітряні лінії поділяються на І, ІІ, ІІІ класи. Повітряні лінії напругою до 1000 В незалежно від категорії приєднаних до них споживачів належать до ІІІ класу.

  1. Використання ПЛ в залежності від лінії напруги.

Лінії напругою до 1000 В призначені для передачі й розподілу електроенергії на невеликі відстані всередині населених пунктів до вводів у будинки або на підприємства.

   Лінії напругою 2-110 кВ використовують для передачі електроенергії від районних підстанцій до населених пунктів і підприємств, що розміщені на відстані 10-20 км.

  Лінії напругою 110-330 кВ, а інколи і 500 кВ призначені для передачі великих потужностей між електричними станціями і великими районними підстанціями для електропостачання великих міст або економічних районів на відстані від 30 до 600 км.

  Лінії напругою 500 кВ використовують для передачі потужності до 1 млн. кВт і слугує для зв`язку різних енергетичних систем, які розміщені на відстані до 1200 км.

  Лінії наругою 750 кВ служать для передачі потужності 2-2,5 млн. кВт на відстань до 2000 км.

  1. Режими роботи ПЛ.

Розрізняють нормальний та аварійний режими роботи повітряних ліній.

Нормальний режим – це робота при необірваних проводах і тросах.

Аварійний режим – це робота при повністю або частково обірваних проводах або тросах.

  1.  Райони обледеніння.

  Основною особливістю ліній, що визначає їх конструктивне виконання, є їх підданість впливу вітру, температури, атмосферних опадів, ожеледі, грози тощо. При цьому можливі поєднання різних факторів.

  Велику небезпеку для повітряних ліній становить обледеніння, оскільки на проводах створюються додаткові, а часто досить значні навантаження, які можуть стати причиною обривання проводів і навіть руйнування опор лінії.

   

Домашнє завдання. Вивчити матеріал та виписати всі визначення в зошит.

Викладач                      Максимова Т. В.

 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

7 МСТУ 27.11.23 матеріалознавство № 6, 7

7 МСТУ 27.11.23 Електротехніка № 6

7 МСТУ технології МСТУ № 9 14.10.22