94 електриків електротехніка № 42 28.06.22

 

94 електриків  електротехніка  28.06.22

Урок № 42

Тема уроку. Електричні апарати неавтоматичної дії.

 

1.Типи електричних апаратів.

 

    1.1.  Комутаційні апарати.

Вимикач призначений для вмикання і вимикання струму, він має два комутаційних положення.

Рубильник – пристрій для вмикання і вимикання електричних кіл напругою до 500 В.

Перемикач – пристрій для перемикання одночасно в кількох електричних колах напругою до 380 В.

Реле – комутаційний пристрій, в якому при плавній зміні вхідної величини вихідна величина змінюється стрибкоподібно.

Запобіжник – призначений для вимикання струмопровідних частин під дією струму, що перевищує допустимий.

Роз`єднувач – призначений для комутації електричних кіл без струму або з незначним струмом.

Короткозамикач використовується для створення штучного короткого замикання в електричному колі.

Вимикач потужності необхідний для розмикання електричного кола високої напруги при невеликій потужності.

Віддільники призначені для вимикання пошкодженого трансформатора після спрацювання короткозамикача і вимикання лінії живлення.

1.2. Пускорегулювальні апарати.

Контролер – багатопозиційний апарат, призначений для керування електричними машинами і трансформаторами.

Контактор – двопозиційний апарат, призначений для частих комутацій струму.

Пускач – комутаційний апарат, необхідний для пуску, зупинки і захисту електричних двигунів.

Реостат –пускорегулювальний пристрій, якій використовується для зміни опору в електричному колі.

Командоапарати (кнопки, шляхові та кінцеві вимикачі) застосовуються для керування магнітними пускачами і для комутації кіл керування під дією рухомого механізму на шляхові або в кінцевих точках.

1.3. Обмежувальні апарати призначені для обмеження значень електричних параметрів.

Реостати – для обмеження струму.

Реактор – це котушка індуктивності, що слугує для обмеження струмів короткого замикання і підтримання необхідної напруги на збірних шинах розподільних пристроїв.

Розрядники обмежують напругу в електроустановках при комутаційних і атмосферних перенапругах.

Вимірювальні трансформатори струму (ТС) і напруги (ТН) слугують для перетворення вимірювальних значень струму і напруги до стандартних значень струму (5А) і напруги (100В), зручних для вимірювань. Крім цього вони ізолюють вимірювальні кола і кола захисту від силових кіл високої напруги.

1.4.Контролюючі апарати – контролюють задані електричні та неелектричні параметри. До них належать реле та датчики.

1.5. Регулювальні апарати – призначені для регулювання параметра за наперед заданим законом. Це регулятори напруги, струму, температури, частоти обертання.

 

 

2. Характеристика рубильника.

 

 Рубильник використовують для комутації електричного кола напругою до 500 В на номінальні струми до 1000 А. Рубильники поділяються на одно- дво- і триполюсні. Вони бувають з центральною, боковою ручкою, а також з важільним приводом. Рубильники з центальною або боковою ручкою монтують на лицьовій, а рубильники з важільним приводом на задній стороні щитків.

   Позначення марки рубильника розшифровують так:

   Р – рубильник;

   РБ – рубильник з бічною ручкою;

   РПЦ – рубильник з центральним важільним приводом.

   Перша цифра після букви означає кількість полюсів, друга – номінальний струм в амперах ( цифра 1 – 100 А, 2 – 250 А, 4 – 400 А, 6 – 600 А).

    Триполюсний вимикач складається з нерухомих ножів і рухомих контактів, змонтованих на щитку, виготовленого з ізолюючого матеріалу.  Рухомі контактні ножі в нижній частині закріплені шарнірно в контактних стояках, а в верхній – зв`язані загальною траверсою з ізолюючого матеріалу. Здебільшого рубильники закривають металевим кожухом.

Рубильники з важільним приводом відкриті, мають важіль для дистанційного керування.

  При розмиканні рубильника спочатку розмикаються його головні контакти (ножі, стояки), а потім коло розмикається вугільними контактами, які гасять електричну дугу.

    За допомогою рубильника можна вмикати і вимикати короткозамкнуті електродвигуни потужністю до 10 кВт. Номінальний струм рубильника повинен бути в 2,5 – 3 рази більший від робочого струму електричного, в якому він установлений.

 

3.  Пакетні вимикачі та перемикачі. 

 

 

Пакетні вимикачі та перемикачі використовують для керування малопотужними електродвигунами, освітлювальними установками та іншими споживачами з невеликою частотою пусків, їх виготовляють на струми 10, 25, 63 і 100, 250 і 400 а при напругах до 360 В.

  Пакетні вимикачі та перемикачі  випускають відкритого виконання і вони призначені для встановлення на щитах, в нішах верстатів та інших закритих пристроях у сухих приміщеннях, які не мають провідного пороху і не вибухонебезпечні. Їх випускають захищеного і герметичного виконань.

  Вимикач складається з окремих пакетів, кожний із яких утворює окремий полюс, що вмикається в одне коло вимикача. Нерухомі контакти кожного пакета займають певне положення, зміщене щодо контактів інших пакетів. Всередині пакетів знаходяться рухомі і нерухомі контакти.

  Рухомий контакт закріплений на осі, що обертається за допомогою ручки і має низку фіксаторних положень, в яких замикаються нерухомі контакти одного з пакетів. Виводи з нерухомих контактів закріплені в корпусі вимикача. Недолік пакетних вимикачів – низька надійність ковзаючих контактів.

 Пакетні вимикачі кулачкового типу, в яких електричне кло замикається нерухомими контактами, не мають цього недоліку. Рухомими контактами є діелектричні кулачкі, які залежно від їх конфігурацій і положення осі вимикача замикають контакти.

  Основним недоліком пакетних апаратів є малий термін служби фіксуючої шайби. Однак ці апарати мають низку переваг – вони компактні, добре ізольовані від зовнішнього середовища і не тільки швидко, але й надійно (на кожному полюсі в двох місцях) розривають значні струми.

  Перемикачі призначені для одночасних перемикань в декількох колах. Вони дають змогу одержувати різні комбінації електричних з`єднань, тому широко використовують в якості групових вимикачів у схемах сигналізації, для пуску асинхронних двигунів невеликої потужності.

  Перемикачі конструктивно подібні до рубильників і призначені для перемикання електричного кола. Вони бувають з центральною або боковою ручкою, а також з важільним приводом. Перемикачі складаються з двох основних вузлів: контактної системи і перемикаючого механізму.

  Перемикачі бувають відкриті, захищені і герметичні; одно- дво- і триполюсні; розраховуються на напругу до 500 В при струмах до 1000 А. Перемикачі мають механізм миттєвого вмикання, тому швидкість перемикання рухомих контактів не залежить від обертання ручки.

 

4. Кнопки керування.  

 

 Кнопка керування складається із нормально відкритих і нормально замкнених контактів і контактного містка, механічно зв`язаного з кнопкою.

 При натисканні на кнопку розривається  одне коло і замикається інше. Коли перестають натискати на кнопку, вона займає вихідне положення, завдяки насадженій на неї пружині.

 

 

Домашнє завдання. Вивчити матеріал та створити конспект.

Викладач                  Максимова Т. В.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

7 МСТУ 27.11.23 матеріалознавство № 6, 7

7 МСТУ 27.11.23 Електротехніка № 6

7 МСТУ технології МСТУ № 9 14.10.22