93 електриків електротехніка № 17 18.10.22

 

93 електриків      електротехніка    18.10.22

Урок № 17

Тема уроку.  Автоматичні вимикачі.

 

Автоматичний вимикач використовують для ручного й дистанційного керування і захисту обладнання від коротких замикань і перевантажень. Вони розраховані на нечасті вмикання і вимикання електроприймачів змінного та постійного струмів.

  Він може мати як ручний, так і дистанційний привод, який діє за електромагнітним, пневматичним або гідравлічним принципом. Контактні системи, дугогасні пристрої, кінематика механізмів є спільними для всіх вимикачів.

  Автоматичні вимикачі поділяють за способом гасіння дуги. Наприклад, у автоматичного повітряного вимикача (автомата) електрична дуга гаситься в повітрі. Тому він і називається повітряним на відміну від вимикачів, у яких дуга гаситься в маслі або іншому середовищі.

Основна принципова відмінність автомата від контактора – наявність механізму вільного розщеплення, призначеного для розмикання контактів у аварійному режимі. При цьому швидкість розмикання контактів має бути постійною і незалежною від роду струму, маси привода і дії оператора.

  На діючих установках працюють автоматичні вимикачі серії АЗ-100

(до 600В), які поступово змінюються новою серією АЗ-700.

  Вимикачі серії АЗ-700 випускають різної модифікації на номінальні струми 40...630 А, вони мають  напівпровідниковий і електромагнітний розчіплювачі максимального струму зі вставками струму 400...6300 А.

     Автомати використовують у мережах постійного і змінного струму напругою до 500 В. Вони спрацьовують миттєво і вимикають усі три фази одночасно.

   Автомати за призначенням поділяють на максимальні, мінімальні та нульові. Їх використовують для пуску і захисту асинхронних двигунів потужністю 0,6...12 кВт.

    Автоматичні вимикачі потрібно зберігати у закритому приміщенні при температурі не нижче 5° С, відносній вологості повітря не більше 80% і при відсутності у навколишньому середовищі пилу, кислотних та інших парів, що шкідливо впливають на метали та ізоляцію.

     Залежно від призначення автоматичні вимикачі складаються з таких основних елементів:

·         контактної системи,

·         механізму вільного розчіплення,

·         дугогасильного пристрою,

·         максимальних і допоміжних розчіплювачів струму,

·         мінімальних розчіплювачів напруги.

  Основним елементом автоматичного вимикача є розчіплювач, який забезпечує вмикання та вимикання контактів. Він може бути електромагнітним, тепловим і напівпровідниковим.

    Електромагнітний розчіплювач є вимірювальним органом, що реагує на струм короткого замикання. Якщо струм в електричному колі перевищує визначену величину, то реле максимального струму спрацьовує і через механізм виникнення розімкне головні контакти автомата. Автоматичний розчіплювач спрацьовує миттєво.

      Тепловий розчіплювач – це біметалева пластина, яка є механізмом вимкнення автомата. Вона складається з двох різнорідних металів із різними коефіцієнтами лінійного розширення. Тому при нагріванні пластина вигинається в бік металу з меншим коефіцієнтом лінійного розширення і таким чином подає на механізм вимкнення автомата. Нагрівання може здійснюватися внаслідок безпосереднього проходження електричного струму, що перевищує мінімальний, через біметалеву пластину або від нагрівача, розташованого поряд з пластиною.

   Останнім часом промисловість випускає велику кількість швидкодіючих апаратів захисту для напівпровідникових пристроїв від аварійних струмових перевантажень, оскільки ці пристрої мають низьку перевантажувальну можливість.

 

Домашнє завдання. Вивчити матеріал та створити конспект.

Викладач                           Максимова Т. В.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

7 МСТУ 27.11.23 матеріалознавство № 6, 7

7 МСТУ 27.11.23 Електротехніка № 6

7 МСТУ технології МСТУ № 9 14.10.22