93 електриків спецтехнологія № 34 31.05.22

 

93 електриків  Спец технологія  31.05.22

Урок № 34             

Тема програми. Будова, монтаж, технічне обслуговування розподільних пристроїв.

Тема уроку. Загальні відомості про розподільні пристрої напругою до 1000 в

Розподільним пристроєм (РП) називають сукупність електрообладнання, що призначене для приймання і розподілу електричної енергії. Такі пристрої бувають закриті та відкриті, збірні та комплектні.

У збірних РП електрообладнання монтується в запроектованому місці, а в комплектних воно змонтоване в спеціальних шафах на заводі та цілком підготовлене для вмикання до джерел енергії.

РП на напругу до 35 кВ і вище споруджують відкритого типу. Широко використовують на станціях і підстанціях комплектні розподільні пристрої (КРП). Вони призначені для розподілу електроенергії та захисту електроустановок і кіл від перевантажень, коротких замикань, а також для нечастих комутацій електричних кіл. КРП скорочують терміни і вартість монтажних робіт, їх випускають у вигляді щитів, шаф, панелей, РП, ящиків і щитків. Останнім часом часто застосовують серії збірних комплектних пристроїв, які складаються з окремих блоків і панелей.

Щити поділяють на розподільні, керування, релейні, сигналізації і контролю. Це металеві конструкції, що комплектуються з окремих панелей, пульт-панелей або шаф, на яких розміщені прилади й апарати, передбачені проектом, а також збірні шини і проводки вторинних кіл для приєднання встановленої апаратури.

Розподільні щити призначені для приймання та розподілу електроенергії в мережах напругою до 1000 В і залежно від конструкції поділяються на одно – і двостороннього обслуговування, панельні та шафні. Одностороннього обслуговування розраховані на встановлення безпосередньо біля стіни і на обслуговування з лицевої сторони. Всі приводи і ручки керування винесені на фасад, а для огляду, обслуговування і ремонту на зворотньому боці панелі мають дверцята.

Щити одностороннього обслуговування (ЩО) виготовляють у відкритому і закритому виконанні. Відкриті щити збирають з панелей, а закриті – з шаф. Щити одностороннього обслуговування комплектують з окремих панелей – ввідних, лінійних, секційних і торцьових. Лінійні панелі слугують для приєднання до збірних шин споживачів електроенергії, ввідні – для приєднання шинних і кабельних вводів; секційні – для секціонування збірних шин. Бокові сторони крайніх панелей щита закривають торцьовими панелями із захисними і декоративними дверцятами.

Панелі всіх видів складаються з каркаса, на якому встановлені захисні та комутаційні апарати а також вимірювальні прилади. Каркас по вертикалі розбитий на п’ять відсіків. У середньому відсіку розміщені збірні шини і прилади, над ним і під ним – блоки, у верхньому – тільки прилади, а в нижньому – кінцеві лінії. Кришки відсіку виконані знімними. Це дає змогу виконувати монтаж, ревізію і ремонт з фасаду щита.

Основні типові панелі випускають шириною 600 мм, висотою 2160 мм і глибиною 550 мм. Нині широко використовують щити ЩО-70. Як панелі, так і шафи ЩО-70 мають габаритні розміри 2200*600*/800… 1100 мм і максимальний струм приєднання 2000 А.

РП двостороннього обслуговування зручніші в експлуатації, але вимагають більше місця. Масове використання дістали щити з панелей ПРС. Їх ширина 600 і 800 мм, висота 2400 мм і глибина 550 мм. З типових панелей ПРС комплектують розподільні щити двостороннього обслуговування напругою до 1000 В. Обслуговування, ремонт і приєднання апаратів проводять із тильної сторони панелі, крім панелей з авто мостами. У панелях з апаратами на номінальні струми 600 і 1000 А і автоматами на 400 А передбачають шинні складання для приєднання кількох кабелів.

Розподільні щити двостороннього обслуговування комплектують також з типових панелей ПД і шаф ЩД. Ці панелі економніші за витратами матеріалів і зручніші у виготовленні й обслуговуванні. Панелі ПД, відкриті зверху і ззаду, встановлюють в електроприміщеннях, а шафи ЩД, закриті зверху і ззаду – у виробничих приміщеннях. З цих панелей і шаф можна комплектувати розподільні пристрої для КТП.

За призначенням панелі ПД і шафи ЩД поділяють на лінійні, ввідні та секційні. Висота всіх панелей і шаф – 2200 мм, глибина – 550 мм, ширина – 600, 800 і 1000 мм. Панелі комплектують блоками запобіжник - вимикач БПВ, вимикач БВ і автоматами на номінальні струми 100…2000. У ввідних і секційних панелях у закритій шафі розміщується релейна апаратура АВР. Блок запобіжник-вимикач – це трифазний комутаційно-захисний апарат на номінальні струми до 1000 А з подвійним розривом кола, використаний сумісно з приводом у вигляді одного апарата – БПВ і БВ.

 У блоках БПВ вмикання і вимикання здійснюється патронами ПН-2, вмонтованими у важільний привод, так що при рухові останнього патрони рухаються прямолінійно. Блоки для встановлення в ящиках і шафах мають блокування, що виключає відкривання дверцят при увімкненому положенні та вмикання при відкритих дверцятах.

Розподільні пункти ПР 9000, ПР 11, ПР 21, ПР 22 ,ПР 23, ПР 24, ПР 41 і т.д. призначені для розподілу електроенергії і захисту електроустановок, а також нечастих оперативних комутацій електричних кіл і пуску асинхронних двигунів. Розподільні пункти ПР 41 укомплектовані конденсаторами КСІ-038-18УЗ, їх використовують для компенсації реактивної енергії.

Розподільні пункти за способом встановлення бувають вбудовані в нішах, навісні на стінах, колонах, конструкціях і на підлозі.

Силові ящики призначені для захисту, нечастих вмикань і вимикань під навантаженням електричних кіл трифазного струму, а в разі наявності запобіжників і для захисту від перевантаження і короткого замикання. Вони мають один вбудований триполюсний рубильник або рубильник з трьома запобіжниками. Введення проводів у ящики і виведення з них відбувається через верхню і нижню кришки. До силових ящиків належать ЯБПВУ, ЯТП, ЯПП та ін.

Домашнє завдання.  Вивчити матеріал та створити  конспект

Викладач                            Максимова Т. В.

 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

7 МСТУ 27.11.23 матеріалознавство № 6, 7

7 МСТУ 27.11.23 Електротехніка № 6

7 МСТУ технології МСТУ № 9 14.10.22