94 електриків Спецтехнологія № 63 30.05.22

 

94 електриків спецтехнологія 30.05.22

Урок № 63

Тема уроку. Підготовчі роботи. Прорубка просіки.

 

    У підготовчий період будівництва повітряної лінії виконують роботи, які забезпечують безперебійне та раціональне організоване виготовлення фундаментів, установлення опор і натягування проводів.

 До підготовчих робіт належать:

-          обладнання під`їзду до траси повітряної лінії;

-          обладнання тимчасових полігонів для виготовлення і збирання дерев`яних опор;

-          вирубування просіки й очищення траси від пнів і кущів;

-          розміщення замовлень на виготовлення деталей;

-          комплектація матеріалів та обладнання, механізмів, інструментів, пристосувань;

-          комплектація бригад;

-          складання графіків виконання робіт.

   Роботи безпосередньо на трасі починають з приймання від проектної організації і замовника виробничого пікетажу траси повітряної лінії, тобто з розмітки розташування всіх опор на місцевості. Потім прорубують просіку, ширину якої між кронами дерев і зелених насадженнях приймають залежно від ситуації.

-          у насадженнях заввишки до 4 м – не менше відстані між крайніми проводами повітряної лінії плюс по 3 м в кожний бік від крайніх проводів;

-          у насадженнях висотою понад 4 м – не менше відстані між крайніми проводами повітряної лінії плюс по відстані, що дорівнює середній висоті дерев основного лісового масиву на кожний бік від крайніх проводів. При цьому окремі дерева, що ростуть скраю просіки, вирубують, якщо їх висота перевищує висоту дерев основного масиву.

-          на косогорах і ярах просіки прорубують із врахуванням висоти дерев, маючі на увазі, що коли відстань по вертикалі від верхівки дерев до проводу повітряної лінії понад 8 м, то просіку прорубують тільки під повітряною лінією шириною, яка дорівнює відстані між крайніми проводами плюс по 2 м у кожен бік.

     У парках, заповідниках, лісових зонах навколо населених пунктів, цінних лісових масивах, захисних смугах вздовж залізничних і шосейних доріг, по берегах річок, озер ширину просіки повітряної лінії встановлює організація, яка є власником подібних насаджень, з обов`язковою умовою, щоб відстань від проводів до крони була не меншою 2 м для повітряної лінії напругою до 20 кВ і 3 м – для повітряної лінії напругою 110 кВ.

    При проходженні повітряної лінії по території садів з висотою дерев не вище 4 м вирубка просіки не обов`язкова.

 Всі дерева, що перебувають усередині межі просіки вирубують так, щоб висота пнів після рубки дерев не перевищувала їх діаметр.

  Для проїзду транспорту та механізмів по середині просіки на ширині не менше 2,5 м дерева вирубують рівно із землею.

  Узимку під час рубання лісу сніг навколо кожного дерева розчищають до рівня землі.

  Деревину зрубаних дерев сортують, розкроюють і укладають у штабелі вздовж просіки. Гілки складають на купи для вивезення або спаління.

 

Вивчити матеріал та створити конспект.

Викладач                  Максимова Т. В.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

7 МСТУ 27.11.23 матеріалознавство № 6, 7

7 МСТУ 27.11.23 Електротехніка № 6

7 МСТУ технології МСТУ № 9 14.10.22